Consultancy is een mooi vak met veel vrijheid, afwisseling en verantwoordelijkheid. Omdat je bij veel bedrijven over de vloer komt, kun je snel veel ervaring opdoen en toegevoegde waarde leveren.

Toch hebben veel mensen er een verkeerd beeld bij. Finalise consultant Soraya Killop gaat in op enkele hardnekkige vooroordelen:

1.      Als consultant word je overal gezien als een bedreiging

Bedrijven huren een consultant niet voor niks in. Ze hebben een probleem en zijn blij met de extra ondersteuning die ze krijgen. Of het nu gaat om praktische hulp, procesverbetering of kennisoverdracht. Binnen de kortste tijd ben je opgenomen in het team. Omdat je in veel bedrijven over de vloer komt en de processen goed kent, kun je de opdrachtgever helpen om sneller, efficiënter en met meer succes hun werk te doen. Daar zullen ze je dankbaar voor zijn.

2.      Je wordt alleen ingezet voor het ondankbare werk

Natuurlijk kom je binnen voor een bepaalde opdracht, maar daarbinnen heb je meestal veel vrijheid. Soraya geeft een voorbeeld van hoe je als consultant juist heel veel toegevoegde waarde kunt bieden:

“Een paar jaar geleden was ik ingezet als Hoofd Financiën bij een bedrijf. De administratie was goed op orde, maar er was weinig gedigitaliseerd. Zo moesten de medewerkers hun parkeerbonnetjes nog bij me inleveren en werden alle facturen nog uitgeprint, handmatig geaccordeerd en fysiek opgeslagen in het archief. Ik heb ervoor gezorgd dat er een goed systeem is gekomen zodat het proces is geautomatiseerd. Dat was geen onderdeel van de oorspronkelijke opdracht, maar ze zijn er nog steeds erg blij mee. De financiële administratie is nu veel makkelijker, minder foutgevoelig en efficiënter”.

3.      Het is altijd maar afwachten wat voor opdracht je krijgt

Bij veel consultancybedrijven heb je invloed op de opdrachten die je krijgt. Bij Finalise gaan we daarin nog verder. Je stelt in overleg met je manager een persoonlijk plan op met de doelstelling die je op lange termijn wilt bereiken. Daarna wordt bekeken welke opdrachten daaraan bijdragen. Je kunt dus niet alleen sturen waar je terecht komt, maar ook hoe en in welk tempo je je ontwikkelt. Daarmee heb je de volledige regie over je eigen loopbaan.

4.      Je staat er helemaal alleen voor

Het omgekeerde is het geval. Als consultant maak je deel uit van het team waarmee je samen aan de opdracht werkt. Daarnaast heb je ook nog een extern team waarop je altijd kunt terugvallen. Als ik een probleem heb op het werk, dan is er altijd een professional van buitenaf die objectief mee kan denken over de juiste aanpak. Dat is een groot voordeel.

5.      Consultancy is ideaal voor professionals die niet weten wat ze willen

Eindelijk een vooroordeel dat klopt! Als consultant is het veel gemakkelijker om erachter te komen waar je naartoe wilt dan in een reguliere baan. Omdat elke opdracht anders is, heb je de kans om te onderzoeken welke sector en werkzaamheden het beste bij je passen. Als je dreigt vast te lopen in je carrière en nog geen helder beeld van je toekomst hebt, is een switch naar consultancy een prima kans om te ontdekken wat voor mogelijkheden er zijn en hoe je je verder wilt ontwikkelen”.

Overtuigd?

Ben jij een enthousiaste, ambitieuze professional? Wil je werken in een work-hard-play-hard cultuur en ben je geïnteresseerd in een loopbaan als financial consultant? Dan past Finalise bij jou! Wij zijn een jonge startup en altijd op zoek naar nieuw talent. Bekijk onze vacatures of neem contact op met onze recruiters. Wij maken graag kennis met jou!

Neem gerust contact met ons op

Profielfoto van Noah Akse

Noah Akse
Coördinator Recruitment
+31 (0)6 − 21 55 26 41
recruitment@finalise.nl