Een accountant controleert cijfers, stelt jaarrekeningen samen en adviseert klanten over vaak complexe vraagstukken op fiscaal-juridisch of bedrijfseconomisch gebied. Een veelzijdig en interessant takenpakket. Waarom kiezen dan toch zoveel accountants ervoor om verder te gaan als controller?

Bij Finalise werken een aantal ervaringsdeskundigen. Young professionals die hun carrière als accountant zijn begonnen, maar inmiddels zijn overgestapt naar control. Wat waren voor Finalise consultants Michaëla van de Hoek en Soraya Killop redenen om de switch te maken?

1.      Vooruit kijken

Als accountant kijk je naar de cijfers uit het verleden. Je baseert je daarbij op het werk van anderen. Nadat je je rapport hebt uitgebracht, ga je weer door naar de volgende klant. Je weet dus nooit precies wat er met je aanbevelingen gebeurt. Een controller houdt zich meer bezig met de toekomst. Als controller denk je mee over de uitdagingen in de organisatie. Je kunt daar op inspelen door met concrete oplossingen te komen en die te implementeren. Zo kun je direct invloed uitoefenen en concrete resultaten boeken.

2.      Meer uitdaging en veelzijdigheid

Een controller richt zijn niet alleen op de financiële administratie, maar heeft een veel breder werkgebied. Op basis van allerlei data die je verzamelt, verrijkt en analyseert, adviseer je het management op verschillende gebieden. Dat ligt meer op het snijvlak van finance, bedrijfseconomie, business en IT. Die veelzijdigheid houdt het interessant.

3.      Professionele ontwikkeling

Als controller moet je je natuurlijk aan dezelfde regels houden dan een accountant, maar je hebt meer ruimte om creatieve oplossingen te bedenken. Ook in je professionele ontwikkeling heb je meer vrijheid. Soraya: “Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om data te structureren en te presenteren in heldere visuele rapportages of dashboards. Op dit moment werk ik veel met Power BI, maar het kan best zijn dat ik over een paar jaar weer wat anders wil ontdekken.”

4.      Balans werk en privé

Michaëla: “Ik ben op mijn achttiende begonnen in een accountancy rol bij Deloitte. Dat betekende vooral in de maanden januari tot en met juni vaak en veel overwerken omdat alle jaarrekeningen over het voorgaande jaar dan opgemaakt en gecontroleerd moeten worden. Ik vond dat erg pittig. Het was vaak zo hectisch dat ik nauwelijks tijd voor mezelf had. Ook wat dat betreft ben ik blij dat ik de overstap naar control heb gemaakt. Dat is geen negen-tot-vijf baan, maar je kunt het werk beter plannen over het hele jaar heen”.

5.      Vliegende start als controller

Als je al ervaring in de accountancy hebt, heb je een geweldige voorsprong als controller. Je kunt je verplaatsen in de accountant en weet hoe je een jaarrekening opstelt en controleert. Ook kun je een goede risicoanalyse maken en weet je hoe de interne processen zijn ingericht. Dat alles geeft je een stevige basis waardoor je snel in je nieuwe rol als controller kunt groeien en meteen al toegevoegde waarde kunt leveren.

Het belang van een passende werkomgeving

Bij de overstap van finance naar control maakt het veel uit voor welk bedrijf je gaat werken:  Michaëla: “Na mijn tijd bij Deloitte ben een paar jaar in vaste dienst geweest. Eerst bij een multinational, daarna bij een museum. De werkzaamheden daar waren interessant, maar verder viel het tegen.  Bij een detacheringsbedrijf ga je van opdracht naar opdracht. Door al dat jobhoppen doe je in korte tijd veel kennis op en ontwikkel je je sneller. Bovendien was ik het vanuit Deloitte gewend om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en doelstellingen. Dat miste ik enorm. Daarom ben ik heel blij met mijn overstap naar Finalise. Ik krijg uiteenlopende, interessante opdrachten en er heerst hier een cultuur die bij me past. Iedereen is enthousiast en wil het beste eruit halen.

Iets voor jou?

Heb jij een accountancy achtergrond en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan past Finalise bij jou! Wij zijn een jonge startup en altijd op zoek naar nieuw talent. Bekijk onze vacatures of neem contact op met onze recruiters. Wij maken graag kennis met jou!

Neem gerust contact met ons op

Profielfoto van Noah Akse

Noah Akse
Coördinator Recruitment
+31 (0)6 − 21 55 26 41
recruitment@finalise.nl