Ferry is consultant Subsidies bij Finalise. Momenteel vervult hij een opdracht bij het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) in Den Haag als Coördinator Subsidies. Hier beoordeelt hij, samen met andere subsidieconsultants en – medewerkers bij de klant verschillende subsidieaanvragen. Met enthousiasme vertelt hij mij hoe zijn dag er uitziet bij RVO en welke verantwoordelijkheden daarbij horen.

07:15 uur: de werkdag begint op weg naar het kantoor van de opdrachtgever, het RVO. Ik ben een echt ochtendmens, dus het komt goed uit dat ik mijn werktijden flexibel invul. Het scheelt ook dat het een woensdag is, moet ik eerlijk zeggen, op maandagen ben ik er iets minder vroeg bij.

07:30 uur: ik klap mijn laptop open en ik kijk heel even rond of er al andere collega’s binnen zijn en maak even een praatje.

07:45 uur: de werkdag begint. Een voordeel van de vroege vogel zijn, is het ongestoord werken in de ochtend. Ik werk mijn mailbox bij: ik lees eerst notulen door van de stuurgroep die richting geeft aan de subsidieregelingen die eind dit jaar ‘live’ gaan. Vervolgens beoordeel ik een subsidieaanvraag voor een AI-systeem (Artificial Intelligence) in varkenshouderijen dat ziektes opspoort. Dit minimaliseert medicijngebruik en sterfte bij varkens. Dit soort interessante aanvragen komt veel voorbij, het scala aan verzoeken is breed. Ik verbaas me dan ook niet als mensen mij vragen ‘wat ik nou eigenlijk doe op een dag’.

09:00 uur: tijd voor het teamoverleg. Hierin worden onder andere de stand van zaken bij de subsidieregelingen binnen het team besproken.

10:30 uur: twee van mijn aanvragen waren niet helemaal duidelijk, daarom bel ik met de aanvragers: in een kwartier praat ik ze bij over de stand van zaken van hun aanvraag en de te nemen stappen.

11:00 uur: mijn manager belt inzake een spoedklus: binnenkort komen provincies, RVO en het Ministerie van LNV samen voor de openstellingskalender van nieuwe regelingen voor de tweede helft van het jaar. Hierin is een beleidsplan gewenst vanuit RVO. Nadat ik de wensen hiervoor op een rij zet, ga ik ermee aan de slag.

11:30 uur: een beleidsplan schrijven, dat kan ik natuurlijk niet alleen. Met input van onze senior beleidsmaker en een uitvoeringsadviseur breid ik mijn conceptbeleidsplan uit.

12:00 uur: ik werk de laatste zaken uit en leg het beleidsplan voor aan de betrokkenen binnen RVO ter review.

12:15 uur: lunch! Samen met wat collega’s haal ik een broodje bij een lunchroom.

12:45 uur: ik lees me in voor de volgende meeting!

13:00 uur: binnen de subsidiewereld is het bekend dat het doen van een aanvraag erg veel kennis en tijd kost. Dit komt door de uitgebreide wet- en regelgeving (zowel Europees als nationaal) waar een subsidieregeling aan moet voldoen. Hierdoor wordt het concept ‘klantreizen’ steeds populairder: een samenwerking met potentiële aanvragers waarin gekeken wordt waar zij moeilijkheden ervaren in een nieuwe regeling. Dit vereenvoudigt het subsidieproces vóór livegang van een nieuwe regeling. In dit overleg bespreken we hoe we als RVO een nieuwe klantreis gaan inzetten.

14:00 uur: binnenkort organiseer ik een kick-off waarin collega’s worden bijgepraat over een nieuw subsidieprogramma. Deze collega’s leveren daarin de inhoudelijke expertise. Daardoor kan ik veel vragen verwachten! Dit anderhalve uur aan voorbereidingstijd is dus meer dan gewenst.

15:30 uur: voor het beleidsplan van RVO heb ik de laatste reviews ontvangen. Ik zet de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ en stel het document vast. Vervolgens mail ik het naar de betrokken collega’s.

16:00 uur: wat is vandaag voorbijgevlogen! Naast mijn coördinerende werk, ben ik ook moderator. Een moderator stuurt gesprekken omtrent lastige aanvragen, zodat aanvrager en overheid tot een goed eindresultaat komen. Dit kan zowel intern tussen afdelingen & collega’s, maar ook extern tussen RVO en andere betrokkenen zoals bijvoorbeeld een kennisinstituut.  Binnenkort heb ik samen met een co-moderator weer een modereersessie over een project binnen RVO waarin lastige keuzes moeten worden gemaakt. In dit laatste uur stellen we op kantoor een draaiboek samen voor deze sessie.

17:00 uur: tijd om naar huis te gaan! In de laatste minuten plan ik een overleg voor morgen in, update ik de projectleider over de voortgang van een nieuw subsidieprogramma en sluit ik af. Op de fiets ga ik terug naar huis.

Lijkt het jou mooi om net als Ferry iets bij te dragen aan de maatschappij als subsidieconsultant? Of ben je geïnteresseerd in de andere functies die wij aanbieden bij Finalise? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina of neem contact op met een van onze Recruiters.

Neem gerust contact met ons op

Profielfoto van Noah Akse

Noah Akse
Coördinator Recruitment
+31 (0)6 − 21 55 26 41
recruitment@finalise.nl