Als consultant ben ik gewend om te werken in diverse omgevingen. Zo is de ene omgeving formeler dan de andere. Bij Finalise gaat iedereen formeel gekleed naar de klant. Voor een man betekent dit een pak, maar ook van een vrouw wordt een formele kledingstijl verwacht. Dit betekent dat ongeacht hoe de andere medewerkers bij een opdrachtgever zich kleden, je als Finalise consultant formeel gekleed gaat.

Uit onderzoek is gebleken dat 93 procent van je eerste indruk bepaald wordt door hoe je jezelf presenteert. 55 procent wordt bepaald door je uitstraling en 38 procent door je stem en toon. Slechts 7 procent wordt bepaald door inhoud.  Het dragen van een pak is dus zeer effectief omdat het grootste gedeelte bepaald wordt door hoe je eruit ziet en je kleding draagt hier aan bij.

Één van de voordelen van het werken in pak is dat dit professioneel en zakelijk overkomt. Sinds ik voor Finalise werk draag ik iedere dag een pak. Aan het begin was dit wennen omdat in de omgeving waar ik werkte geen pakkencultuur heerste. Alsnog kan ik zeggen dat het werken in een pak ook in deze omgevingen juist voordelen kent. Zo zorgt de kledingstijl voor onderscheid, waardoor de medewerkers snel weten wie je bent. Ook heb ik de indruk dat het dragen van een pak bijdraagt aan mijn overtuigingskracht. Ik ervaar het dragen van een pak dan ook als positief. Ik voel mij prettig wanneer ik een pak draag en straal hierdoor zelfverzekerdheid uit. Ik heb niet ervaren dat het dragen van een pak ervoor zorgt dat de drempel om mij te benaderen hoger wordt gevonden. Hier blijf ik zelf wel alert op door goed met mijn collega’s in contact te blijven en hiermee zorgen zodat er geen drempel ontstaat om op mij af te stappen.

Dat het dragen van een pak inderdaad bijdraagt aan overtuigingskracht wordt onderschreven door oud-hoogleraar psychologie Robert Cialdini. Één van de zes overtuigingsprincipes van Cialdini is autoriteit. Mensen zijn van nature geneigd om de mening te volgen van experts. Hierbij kun je denken aan het witte-jassen effect bij doktoren dat er voor zorgt dat het dragen van een witte jas bijdraagt aan de overtuigingskracht van een dokter. Ook het dragen van een pak/uniform zorgt direct voor meer autoriteit en is een gemakkelijke stap om sneller overtuigend over te komen.

‘Wist je trouwens dat de kleur van een pak van invloed is op hoe je overkomt? Zo straalt blauw zelfvertrouwen en betrouwbaarheid uit, staat grijs voor veilig, vakmanschap en professioneel. Eigenlijk is de stelregel dat hoe donkerder je pak is, hoe meer autoriteit je uitstraalt. Lichte kleuren staan voor begrip en compassie maar straalt minder daadkracht uit.’

Zelf probeer ik hier rekening mee te houden met het type afspraken dat ik op deze dagen heb staan. Blauw is overigens een zeer veilige kleur!

Natuurlijk is het dragen van een pak afhankelijk van de sector waarin je werkt. Als consultant is jouw doel om mensen te overtuigen/adviseren. Ik zal iedereen dan ook adviseren om voor het maken van een goede indruk op zakelijk gebied zeker een formele kledingstijl te hanteren

Justin Oude Nijhuis