Opstartfase

Een collega en ik zijn bezig met het opzetten van een Social Return on Investment (SROI) binnen Finalise, en ik dacht, misschien is het leuk om jullie mee te nemen in het proces dat wij doorlopen hebben. Ik hoop dat jullie na het lezen van deze blog een goed beeld hebben van hoe wij als Finalise bij kunnen dragen aan een meer sociale samenleving!

Het begon allemaal met een redelijk abstract doel: het invoeren van SROI binnen Finalise. Je kan al raden dat we toen met een enorm aantal vragen zaten. We dachten dat we daar redelijk snel achter konden komen, maar het bleek allemaal iets lastiger dan gedacht. SROI is namelijk een vrij nieuw concept binnen de overheid, waarbij partijen die een publieke aanbesteding winnen een deel van de omzet moeten inzetten in een sociale bijdrage. Een heel mooi doel natuurlijk, maar het klinkt iets gemakkelijker dan het daadwerkelijk is.

Wij kwamen erachter dat er grote verschillen zaten tussen de voorwaarden die verschillende publieke organisaties hieraan stellen. Zo kan de gemeente Den Haag vereisen dat de sociale bijdrage alleen in Den Haag wordt geleverd, terwijl de Rijksoverheid kan vereisen dat de sociale bijdrage ergens in Europa kan worden geleverd. Dat was helaas niet het enige struikelblok. Doordat SROI relatief nieuw is, was het vaak onduidelijk wie in de publieke organisatie verantwoordelijk is voor SROI en waar we meer te weten konden komen. Daarnaast was (en is) er nog geen duidelijke uniformiteit in een SROI-keurmerk van leveranciers, en wat de sociale bijdrage precies mag inhouden.

Social Return, waar willen we heen?

Om dit alles op een rijtje te krijgen (voor zover dat mogelijk was), hebben we contact gehad met gemeentes, ministeries en sociale instellingen. Hierbij werden we soms van het kastje naar de muur gestuurd, maar met doorzetten bereikten we uiteindelijk resultaat. Hierdoor konden we beginnen met het creatieve deel, waarin we onze ideeën konden vormgeven. Wat blijkt: er zijn talloze opties om een sociale bijdrage te leveren. Denk aan het aannemen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, trainingen geven aan migranten en producten afnemen bij sociale leveranciers. Met deze kennis over Social Return en de ideeën hebben we dan ook een presentatie gegeven aan Sam & Jurgen, met positief weder geluid! Op dit moment zijn wij wekelijks bezig om geschikte sociale leveranciers te vinden, contacten hiermee te leggen en voor alles waarvoor Finalise producten inkoopt sociale alternatieven te bieden.

Plannen voor de toekomst

Het leuke hiervan is, is dat wij nu echt resultaat zien. Finalise/Profource wordt écht ‘’socialer’’, waardoor we steeds meer en meer sociale ondernemingen kunnen steunen. Als je dan eenmaal in zo’n sociale onderneming staat om te vertellen dat je als organisatie graag klant wordt, maken die blije gezichten echt mijn dag. Daar mogen we best trots op zijn als Finalisers, vooral omdat wij als team dit hebben neergezet! Maar, we zijn nog lang niet klaar. Zoals ik eerder aangaf, zijn er nog talloze mogelijkheden om Finalise nog véél socialer te maken. Ons werk zit er nog lang niet op!


Broodjes van Fröbel – Sociale horeca onderneming tijdens thuiskomdag Finalise

Ben je enthousiast? Solliciteer dan hier!